Fitter Kids

Hoe ziet het Fitter Kids programma eruit?

Aan overgewicht kun je gelukkig heel veel doen! In het programma, dat twaalf weken duurt, worden jij en je ouders intensief begeleid op het gebied van eten, drinken en bewegen. In twaalf weken kan je op het gebied van ‘afvallen’ natuurlijk geen hele grote verschillen verwachten. Wat we graag willen is dat je plezier krijgt in beweging, inzicht krijgt in hoe je je eten en drinken kan aanpassen en hoe je meer kan gaan bewegen. Als je dit na 12 weken kan, dan zal je hier op lange termijn zelf mee doorgaan, en dan komt het resultaat ook. We willen je dit dus aanleren, zodat je jezelf er mee kan redden.

We schrijven ‘afvallen’ tussen aanhalingstekens. Als kind ben je altijd in de lengte aan het groeien. Hierdoor is het soms ook gewoon voldoende dat je gewicht gelijk blijft, maar je wel langer wordt. Dan hoef je dus geen echte kilo’s op de weegschaal af te vallen.

De eerste acht weken zal je twee keer in de week onder begeleiding van medewerkers van Fysiotherapie Bilgaard sporten (een kinderfysiotherapeut en een sportleraar). De laatste vier weken sport je nog één keer in de week bij ons en ga je één keer per week zelfstandig 'snuffelen' bij sportverenigingen/ bewegingsactiviteiten in de buurt. We willen graag dat je plezier krijgt in beweging, en dat je na het programma zelfstandig gaat bewegen. Vooral als je nog niet aan sport doet, is het belangrijk te gaan ontdekken welke sport voor jou leuk is en goed bij je past. Onze bewegingslessen zijn er dan ook op gericht om met zoveel mogelijk sporten kennis te maken en uit te proberen. Ook werken we veel samen met verschillende sportverenigingen in Leeuwarden. Zij komen soms een proefles geven, of we gaan voor een proefles naar de locatie waar de sportvereniging lesgeeft.

Daarnaast is ook het advies met betrekking voeding en drinken erg belangrijk. Hiervoor zal je afspraken krijgen bij één van de diëtistes. Zij zullen je helpen om met vaak kleine veranderingen en alternatieven een gezonder eet- en drinkpatroon te ontwikkelen. De afspraken worden verspreid over de 12 weken, en kunnen eventueel daarna laagfrequent worden voortgezet.

Als laatste krijg je ook een opdrachtenboekje mee naar huis. Hierin staan opdrachten waardoor je van alles gaat leren over eten, drinken, bewegen en de gevolgen hiervan wanneer het niet helemaal goed gaat. Samen gaan we deze bespreken, en allerlei oplossingen en ideeën uitwisselen hoe we hier iets aan kunnen gaan doen. Je bent ongeveer 15-30 minuten per week kwijt aan de opdrachten.

De groepen bestaan uit maximaal 10 kinderen.

Na 12 weken hopen we dat we je voldoende geleerd hebben en dat jullie dit thuis en bij een sportvereniging zelfstandig kunnen voortzetten! We houden echter nog wel contact middels evaluatiemomenten, zodat we je ook op lange termijn nog kunnen volgen en helpen.

De ouders
Als kind kan je natuurlijk niet in je eentje wat gaan doen aan je overgewicht, maar heb je hierbij de hulp en steun van je ouders nodig! Het is de bedoeling dat de kinderen gaan sporten, maar ook dat ouders wel betrokken zijn bij het gehele programma. Ouders zijn immers degene die boodschappen doen, koken, afspraken maken met betrekking tot snoepen, drinken, tv-kijken, computeren, buiten spelen etc. Maar ook degenen die moeten helpen bij het zoeken naar een sportvereniging, je hier misschien wel naartoe moet brengen en weer halen etc. Ouders zijn daarom erg belangrijk in het gehele proces. Het is daarom ook nodig dat zij erg betrokken blijven bij alle afspraken die er zijn.
Andere disciplines
Tijdens het programma gaan we kijken waar de oorzaak ligt van het overgewicht. Dit is vaak door te weinig bewegen, of ongezond eten / drinken. Soms is het ook zo dat je als kind juist veel snoept omdat je vaak verdrietig of boos bent om bepaalde dingen, of vind je het lastig om je aan afspraken met ouders te houden etc. Wanneer dit zo is kan het soms nodig zijn om nog andere disciplines in te gaan schakelen. Dit is omdat alleen bewegen en advies met betrekking tot eten en drinken dan niet voldoende is omdat er niet iets aan de onderliggende oorzaak wordt gedaan. We hebben het dan over bijvoorbeeld een pedagoog, psycholoog etc. Hiermee werken wij vaak samen. We overleggen inschakeling hiervan uiteraard met de ouders.
Hoe kan ik meedoen?

Als jij samen met je ouders iets aan je overgewicht wilt doen, ben je van harte welkom!

Voor het maken van een afspraak kun je een mailtje sturen naar info@fitterkids.nl, bellen naar 058-2663018 of gewoon even langskomen bij de praktijk!

Fitter Kids wordt vergoed door de meeste zorgverzekeraars.

Wat is Fitter Kids?

Fitter Kids is een samenwerking tussen Fysiotherapie Bilgaard en diëtistes Sonja Methorst en Ellen Flisijn. Het programma is ontwikkeld voor kinderen tussen de acht en twaalf jaar die te zwaar zijn en hier verandering in willen brengen.

Te zwaar zijn wordt ook wel overgewicht of obesitas (ernstig overgewicht) genoemd. Fitter Kids bestaat uit voedingsbegeleiding en een bewegingsprogramma.

  • "Ik doe mee om af te vallen. Ik voel me sindsdien steeds beter en fitter. Het programma vind ik leuk. Ook heb ik veel nieuwe vrienden gemaakt. Iedereen wil me helpen, dat vind ik fijn. Na Fitter Kids ga ik meedoen aan een basketbaltoernooi in Leeuwarden. Nu vind ik sporten leuk!"

    Achmed (10)
    Achmed (10)Afspraak maken?
Om een afspraak te maken met één van onze fysiotherapeuten kunt u contact opnemen met Fysiotherapie Bilgaard. De contactgegevens vind u hier.